Vælg en side

BRAV Rådgivende ingeniører

Dagslysberegninger

Værktøjet til beregning af dagslys er blevet udviklet med henblik på let at kunne lave dagslysberegninger på modeller i Revit. Metoden følger standarden DS/EN 17037:2018 for at kunne leve op til de krav der er beskrevet i Bygningsregelementet.

Dagslys_01
Dagslys_02
Dagslys_03
Dagslys_04
Dagslys_05
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

(Illustrationer: BRAV Rådgivende Ingeniører)

Projekt

Dagslysberegninger

Type

Beregningsværktøj

Status

I brug

Årstal

2021

Programmer

Autodesk Revit, Rhino.Inside.Revit, Grasshopper, Ladybug Tools

Samarbejdspartner

Altan.dk

Bæredygtighed i fokus

I takt med stigende fokus på bæredygtighed i byggesektoren i Danmark, er efterspørgslen på værktøjer, som arkitekter og ingeniører kan bruge i designprocessen også vokset.
I Brav ønsker vi at være en del af denne bæredygtige udvikling, så vi sammen kan designe, udvikle og bygge mere bæredygtigt i fremtiden.

Visuel kvalitet, herunder dagslys, udgør 18,75% af kriteriegruppen Sundhed, Komfort og Tilfredshed i en DGNB certificering. Derudover er kravene for visuel komfort blevet skærpet i Bygningsreglementet. Dagslysberegninger er derfor selvsagt blevet en nødvendighed i ethvert moderne byggeri.

 

Et integreret værktøj

Dagslysberegningsværktøjer har historisk set været enten upræcise overslag eller komplicerede simuleringer. Vi kan ikke længere acceptere upræcise overslagsberegninger og komplicerede simuleringer er for dyre og tidskrævende.
Vi ser derfor et behov for et integreret værktøj, som kan anvendes af arkitekter og ingeniører undervejs i en tidlig designproces, for at give brugeren mulighed for at evaluere på dagslysforholdende løbende.

Det bedste fra flere verdener

Dagslysberegningsværktøjet er udviklet til at opfylde gældende krav og vejledninger angivet i Bygningsreglementet og følger desuden standarden for Dagslys i bygninger DS/EN 17037:2018.
Værktøjet er udviklet i Grasshopper med Ladybug Tools, som anvender dagslysmetrikker og analyseopskrifter fra Radiance og DAYSIM. Ved brug af Rhino.Inside.Revit kan dagslysanalyserne udføres direkte i en Revit-model, hvor nødvendig geometri automatisk eksporteres til dagslysberegneren.

Resultatet er et dynamisk værktøj, hvor brugeren løbende kan evaluere på aktuelle dagslysforhold og dermed ændre på vinduer, solafskærmning, mm. tidligt i en designproces.

 

Kontakt

Christian Degn

Computational Design Specialist

M: +45 6915 2907

E: christian@brav.dk